ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ 2020

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ 2020

22 Μαρτίου 2020. Μια ημέρα πολύ σημαντική καθώς μας υπενθυμίζει την σημασία του νερού και μας δίνει την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για το πολύτιμο αυτό αγαθό. Η παγκόσμια ημέρα για το νερό καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέϊρο της Βραζιλίας το 1992.

Τα θέματα που θέλησε να μας αναδείξει η παγκόσμια μέρα νερού για το 2020 είναι τρία: ΄΄Δεν μπορούμε να περιμένουμε’’, ‘’ Όλοι έχουμε έναν ρόλο’’ και ‘’Το νερό μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής’’.

Δεδομένων των νέων απροσδόκητων και πρωτοφανών εξελίξεων της πανδημίας του Κορωναϊού η ανάγκη για πρόσβαση αλλά και αποτελεσματική διαχείριση είναι πιο επίκαιρη και επιτακτική από ποτέ άλλοτε.

Οι άνθρωποι χρειάζονται το νερό για να επιβιώσουν, καθώς και όλα τα συστήματα στα οποία βασιζόμαστε: η υγειονομική  περίθαλψη, η εκπαίδευση, οι επιχειρήσεις και η βιομηχανία. Τα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να ενσωματωθούν σε διάφορους τομείς και να συντονιστούν πέρα από τα σύνορα. Επίσης, πρέπει να έχουν ένα κοινό: ασφαλή και βιώσιμη διαχείριση των υδάτων.

Πρέπει να υιοθετήσουμε κυκλικά συστήματα παραγωγής και να χρησιμοποιήσουμε πολύ αποτελεσματικότερα το νερό. Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός μεγαλώνει, το ίδιο ισχύει και για την ζήτηση του νερού, ο οποίος καταστρέφει τους φυσικούς πόρους και καταστρέφει το περιβάλλον σε πολλά μέρη. Οι λύσεις περιλαμβάνουν την προστασία των δεξαμενών άνθρακα, όπως τους ωκεανούς και τους υγροτόπους, υιοθετώντας γεωργικές τεχνικές για το κλίμα και την αύξηση της ασφαλούς επαναχρησιμοποίησης των λυμάτων.

Η αλλαγή του κλίματος μπορεί να φαίνεται τρομακτική και αποθαρρυντική, αλλά υπάρχει ένα απλό βήμα που μπορούμε να κάνουμε όλοι και θα κάνει μια μεγάλη διαφορά: να μην ξοδεύουμε άσκοπα νερό.

 

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:

  • 785 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν καθαρό νερό κοντά στο σπίτι τους.
  • 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν δική τους τουαλέτα.
  • Το 31% των σχολείων δεν έχουν καθαρό νερό.
  • Κάθε λεπτό ένα νεογέννητο πεθαίνει από λοίμωξη η οποία προκαλείτε από την έλλειψη του ασφαλούς πόσιμου νερού και του ακάθαρτου περιβάλλοντος.
  • Πάνω από 443 εκατομμύρια σχολικές ώρες χάνονται ανά τον κόσμο, εξαιτίας ασθενειών που σχετίζονται με το νερό.

 

Τα στατιστικά στοιχεία είναι απογοητευτικά. Με αφορμή αυτή την ημέρα λοιπόν, είναι μια ευκαιρία να ενεργοποιηθούμε ώστε να αλλάξουμε την πορεία των πραγμάτων.